Werken met
Pat & Peer

Pat & Peer heten je welkom

Afschot. Bitumen. Compartimentering. Voor jou een ABC-tje? Dan versta jij ’t DAKaccent! Ook al komen we uit Oisterwijk én Berkel-Rodenrijs, als vakdekkers en dakkundige onderhoudsmonteurs verstaan wij ‘t DAKaccent. Zeg jij net als Peer “keigoed!”, of “topper!” zoals Pat, we bedoelen allemaal hetzelfde: kwaliteit! 

Pat & Peer zijn voortdurend op zoek naar talent op het dak. Jong geleerd of oud gedaan, als jij ’t DAKaccent verstaat dan kun jij de klus wel aan. Kijk maar eens bij de vacatures. Zit er een mooie functie voor je tussen, reageer! We leren je graag kennen! En ook als de vacature (nog) niet helemaal aansluit op jouw wensen of profiel, of als je liever eerst nog wat dingen aan ons wilt vragen.  Pat & Peer zien je graag verschijnen. Om alvast kort kennis te maken, lees je hieronder meer over de collega’s Pat & Peer:

Over Peer

Peer komt oorspronkelijk uit Eindhoven. Hij woont al jaren in Oirschot, samen met z’n vrouw en twee dochters.  Peter staat al dik dertig jaar op het dak, waarvan de laatste 18 jaar al bij DAKaccent. Hij leerde het dakdekkersvak van z’n vader; “Met de daklepel ingegoten”, zegt ‘ie altijd. Op z’n 16de verliet hij school, ging met ‘ons pap’ het dak op. Gewoon goed en mooi, eerlijk vakwerk. De vrijheid en de speciale band tussen collega’s onderling, bevielen Peer wel. En zo trad hij in zijn vaders voetsporen het dak op.

Leer het van Peer
Nu 55 jaar oud, geeft de Brabantse leermeester het ambacht door aan de jonge leerling dakdekkers van DAKaccent. “Zoals ik het van ons pap leerde, leerde het nou haast niet meer. Die liefde voor het vak die geef ik die jongelui gère mee, want elke dag buiten het dak op da’s toch het mooiste wat er is”. 

Over Pat

Patrick is dakdekker. 31 jaar geleden werd hij geboren in Pijnacker, tussen Den Haag en Rotterdam vlakbij Berkel en Rodenrijs. Na de middelbare school had Pat allerlei baantjes. Als steigerbouwer kon het hem niet hoog genoeg zijn. “Hoe hoger hoe beter en vrijer. En hoger dan het dak kon ik niet. Dus koos ik voor de dakdekkersopleiding bij Tectum en rolde als BBL-er zo het dak op!”.

Loop mee als Pat
Na verschillende plekken op verschillende daken, zocht Pat een plek waar vastigheid, collegialiteit en kwaliteit hand in hand gaan. En dus stapte Pat over naar de goede platte daken van DAKaccent. Nu loopt hij mee met de ouwe rot Peer om nog meer te leren over het ambacht, het bedrijf én alle namen van z’n nieuwe collega’s. Wij noemen dat het leren kennen van ’t DAKaccent. Zoals die nuchtere Hollander het zelf zegt: “Zwijgen is zilver, dekken is goud.”

Pat & Peer aan het werk bij DAKaccent

Test jouw DAKaccent met deze termen

De helling van een plat dak om een goede waterafvoer te verkrijgen.

Een onderlaag die dient als solide basis in meerlaagse dakbedekkingssystemen. Veelal de laag die op de isolatie ligt en onder de waterkerende toplaag.

Bitumen is een vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe aardolie en verwerkt worden tot onder andere dakbedekking.

De verdeling van dakbedekkingsconstructies in delen (compartimenten), waardoor lekkages beperkt blijven, makkelijker vindbaar en sneller op te lossen zijn.
Gasfles voor brander, doorgaans gevuld met 18kg of 25 kg propaan, genoemd naar de brede ronde vorm.

Propaan wat in een gasfles zit, bijvoorbeeld in een dikbuik. Het gas wordt verbrand en met de hitte wordt de bitumen vloeibaar gemaakt waardoor het verwerkt kan worden. Met een vriespunt van -42 °C kunnen we er het hele jaar door mee werken.

Een handbrander is een lekker handzame brander waarmee je met gemak op elke plek het vuur onder een rol bitumen krijgt. Onmisbaar voor elke vakdekker.

Mastiek is een teerachtige dakbedekking die tot in de jaren ’70 gangbaar was op platte daken. Het werd ‘verkleefd’ met teer. Mastiek werkt prima, maar het is erg weergevoelig (het wordt zacht in de zon en krimpt in koude). Bovendien is het verwerken van teer is erg slecht voor je gezondheid. Dat doen we dus niet meer!

Polyisocyanuraat, kortom PIR (niet te verwarren met Peer) is hoogwaardig isolatiemateriaal. Het is een vochtwerende plaat die veelal tussen de onderconstructie en waterkerende laag wordt aangebracht en heeft een hoge isolerende waarde. Hierdoor zijn ze uitstekend te gebruiken op onze platte daken.

Primer gebruik je , net als bij schilderwerk, als onderlaag. Met primer zet je op het dak stof vast en het neutraliseert poreuze oppervlakken. Hierdoor hechten dakrollen en coating beter, belangrijk een voor waterdichte bescherming van elk plat dak.

Piet’s korte benaming voor een ‘verse’ verpakking bitumen dakbedekking.

De steelbrander is het ding dat Pat hieronder op de foto in z’n handen heeft. Het ideale gereedschap voor goed dakwerk. Aangesloten op een dikbuik, breng je hiermee de vlam onder elke rol bitumen zonder te hoeven bukken en je houdt de vlam ermee op afstand. 

Een trim, of daktrim, is een aluminium afwerkprofiel voor een nette afwerking van de dakrand. Met een daktrim wordt de dakrand beschermd tegen water en wind.

ZK is de afkorting voor ‘zelfklevend’, een gemakkelijke eigenschap van sommige rollen materiaal die we gebruiken als onderlaag of zelfs als dakbedekking.